06.02.2018

Vuoden 2018 ensimmäiset tukipäätökset

Kalakukon koko ohjelmakauden kehyksestä 4,6M€ on sidottu 59% eli n. 2,7M€. Rahoitusta on jäljellä n. 1,9 M€ painottuen erityisesti elinkeinotoimintaa, palveluja ja yrittäjyyttä sekä kansainvälisyyttä edistäviin hankkeisiin.

Kalakukon hallitus kokoontui 31.1.2018 Juankosken asiakaspalvelupisteellä. Kokouksen jälkeen hallitus vieraili Juankosken Punnerrus ry:n Leader-rahoituksella toteutettuun kuntoiluvälineistöön.

Hallitus teki myönteisen päätöksen kolmelle yrityshankkeelle ja kahdelle yleishyödylliselle hankkeelle. Yksi yleishyödyllinen hanke sai kielteisen päätöksen ja yksi yritystuki jätettiin pöydälle. Leader-tukea puollettiin yhteensä 261 458 €.

1. Kalusteveistämö A. Kolari; Yhdistelmäkoneen hankinta. Toimiva yritys Kuopion Riistavedellä. Koneen avulla aloitetaan perinteisten ovien ja ikkunoiden valmistus, sekä oman huonekalu- ja keittiömalliston valmistus. Tavoitteena liikevaihdon kasvattaminen ja työntekijän työllistymisen turvaaminen.

2. LVI-Karmitsa Oy; Latukoneen hankinta. LVI-Karmitsa Oy on toimiva monialayritys (LVIS- ja rakennusala, isännöinti- ja tilitoimistopalvelut). Yritys laajentaa palveluitaan asiakaskysynnän perusteella moottorikelkkareittien ja hiihtolatujen talvikunnossapitoon Rautavaaralla. Yritys hankkii latukoneen, lanan sekä moottorityökoneen/traktorimönkijän. Kohderyhmää ovat kaikki Rautavaaralla hiihtävät sekä moottorikelkkailevat ihmiset. Moottorikelkkareittejä hoidetaan myös Lumisavon/Nilsiän alueella. Hankkeen ansiosta yritys pystyy työllistämään talvikaudella 1-2 henkilöä lisää

3. e-Fun Adventure Oy; Uusi matkailu- ja elämyspalvelu investointi. Matkailu- ja elämyspalvelu investointi Siilinjärvi-Kuopio alueelle, aloitus 05/18. Tuottaa yrityksille ja matkailijoille elämyksellisiä, ohjattuja seikkailuita sähkömaastopyörillä kauniissa Pohjois-Savon luonnossa. Yhteistyökumppaneidemme kautta yritys järjestää myös halutun tasoiset kokous- ja saunatilat, sekä cateringpalvelut. Yritys operoi asiakaslähtöisesti siellä missä asiakas haluaa. Pääpaikkoina esim. Siilinjärven Tarinaharju, Kuopion Puijo ja Nilsiän Tahko. Tavoitteena vuoteen 2020 mennessä työllistää kolme henkilöä.

4. Pohjois-Savon Kylät ry, tuensiirto Pohjois-Savon Liikunta ry; Koulutukset kuntoon - ossoominen mukkaan. Koulutushanke maaseudun yhdistystoimijoille. Hankkeessa on tavoitteena lisätä yhdistystoimijoiden osaamista, innostusta ja yhdistysten välistä yhteistyötä. Kehittämistyöpajoilla lisätään käytännön tasolla osaamista, kehitetään yhdistyksen toimintaa sekä levitetään hyviä käytäntöjä. Matalan kynnyksen liikunnallisten pilottien kautta halutaan lisätä paikallistason yhteistyötä ja saada tiloihin toimintaa. Hanke toteutetaan koko Pohjois-Savon alueella ja kohderyhmänä ovat Pohjois-Savon maaseutualueilla toimivat yhdistykset ja yhdistyksissä mukava olevat toimijat. Hankkeen aikana järjestetään yhteensä 60 eri toimenpidettä (=koulutukset, kehittämistyöpajat, pilotit). Koulutusten teemoina ovat: Osallisuus, yhteisöllisyys ja vapaaehtoisten hankkiminen, Yhdistystoiminnan ABC, Yhdistyksen hyvä hallinto, Yhdistysten hyvä talous, Yhdistyksen rahoitus ja varainhankinta, Viestintä, Tiedotus ja markkinointi, Sosiaalinen media yhdistyksessä, Järjestyksenvalvontakoulutus ja Hankkeen toteutus ja hallinnointikoulutus. Koska kyseessä maakunnallinen hanke, Kalakukon hallituksen puolto on tehty ehdollinen siten, että Mansikka ry ja Ylä-Savon Veturi ry puoltavat myös hanketta haetun mukaisesti.

5. Koillis-Tuusniemen kyläyhdistys ry; Silmäsuo. Kyseessä on Tuusniemen kunnan alueella toteutettava yleishyödyllinen hanke. Hankkeen yleistavoitteena on olemassa olevan vaellusreitin kiinnostavuuden ja käyttäjämäärien lisääminen tuotteistamalla kaksi arvokasta luontokohdetta. Kaavinjärven metsän (Natura 2000- alue) luontoarvot ja Silmäsuon luonnonsuojelualue nostetaan yleisön tietoisuuteen. Silmäsuolle rakennetaan uusi polku, pitkospuut suon poikki ja havainnointilava suon reunaan. Rakentamisessa noudatetaan viranomaisten määräyksiä. Erityisesti ls-alueen pitkospuiden rakentamisessa toimitaan kiinteässä yhteistyössä ELY- keskuksen kanssa. Kohde on tarkoitettu ainoastaan jalkaisin liikkumista varten. Kaavinjärven metsään rakennetaan kaksi info-taulua. Tavoitteena parantuneista palveluista hyötyvä maaseutuväestön määrä 300hlö paikalliset asukkaat ja matkailijat sekä yksi uusi rakennus (havaintolava).

6. Kansainvälinen ruokamatkailuhanke. Leader Ravakka ry:n johdolla on käynnistymässä kolmivuotinen (1.1.2018 – 31.12.2020) kansainvälinen hanke “Four Seasons Derby -food tourism in rural area”, johon kumppaneiksi ovat lupautuneet Romaniasta kolme Leader-ryhmää LAG Napoca Porolissum LAG Lider Cluj ja LAG Lider Bistrita Nasaud. Hankkeessa tavoitteena on edistää paikallista ja kansainvälistä ruokamatkailua osallistujatahojen alueilla, luoda ruokamatkailun mahdollisuuksia sekä levittää eurooppalaisia ruokakulttuuriperinteitä yli rajojen. Hankkeen avulla kumppanit voivat vaihtaa parhaita käytäntöjä ja keskustella tapahtumasuunnittelusta keinona edistää ruokamatkailua. Kalakukon alueelta hankkeeseen haki mukaan kaksi toimijaa. Luontokoto Juurikkamäki ja Kivennapa Muuruvesi on jättäneet kirjalliset hankeaihiot ja tarjouksen lähteä mukaan ja työstämään toimenpiteitä yhteiseen kv-ruokamatkailuhankkeeseen.