01.11.2018

TIEDOTE 1.11.2018 Pohjois-Savon Leader-yhdistykset

POHJOIS-SAVON PARHAAT PALKITTIIN

- Palkituilla Leader-teoilla kyläuutisia eetteriin, virikkeitä ikääntyneille ja kopsetta kaviouralle

Pohjois-Savon Leader-yhdistykset palkitsivat alueidensa parhaat Leader-teot Maaseutugaalassa 31.10.2018. Ylä-Savon Veturi ry:n valinta vuoden Leader-teoksi on ’Kylät sydämellä’ -hankkeen kyläradiotoiminta. Kalakukko ry palkitsi vuoden Leader-tekona Arvo ja Lahja -hankkeen ja Mansikka ry:n valinta vuoden leader-teoksi oli Suonenjoen Vasama ry:n menestyksekkäästi toteuttama ’Ympärivuotinen ratsastuksen valmennus- ja kilpailukeskus’ -hanke.

Kyläradiotoimintaa persoonallisella otteella Ylä-Savossa

Ylä-Savon Veturi ry:n valinta vuoden Leader-teoksi on ’Kylät sydämellä’ -hankkeen kyläradiotoiminta. Kesällä 2017 Ylä-Savossa, neljän kunnan alueella, käynnistynyt kyläradio esittelee alueen tapahtumia ja muita mielenkiintoisia aiheita. Kyläradiotoimintaa toteuttavat vapaaehtoiset kyläreportterit yhteistyössä Radio Sandelsin kanssa. Kyläreporttereiden koostamat jutut julkaistaan viikoittain radiossa tunnin mittaisessa ohjelmassa. Kaikki esitetyt jutut ovat kuunneltavissa Radio Sandelsin sähköisessä juttuarkistossa.

-Kyläradiotoiminta on saanut hyvän vastaanoton alueellamme, ja ohjelma on laajasti pidetty. Käynnistynyt kyläradiotoiminta toteuttaa onnistuneesti monialaista yhteistyötä aktivoiden kylätoimijoita ja esitellen Ylä-Savon maaseudun elämää, ihmisiä, paikallishistoriaa ja tapahtumia”, perustelee valintaa Ylä-Savon Veturi ry:n vs. toiminnanjohtaja Minna Partanen. Kun jokainen toimittaja tekee työtään omalla persoonallaan, tulee jutuista kiinnostavia, hän jatkaa.

[Liitekuva1. Kyläreportterit tekevät radiojuttuja alueidensa mielenkiintoisista aiheista (kuva: HighwaySavo, Hannakaisa Markkanen)]

[Liitekuva2. Kyläradiotoiminta palkittiin Maaseutugaalassa 31.10.2018. Palkitsijoina  Minna Partanen  ja Harri-Pekka Luomi  Ylä-Savon Veturi ry:stä. Kuvassa palkintoa vastaanottamassa  Reijo Glad (Radio Sandels), Maija-Leena Kemppainen (Vieremän kunta, hankkeen hallinnoija)  sekä  hanketyöntekijä Satu Peltonen’ Kylät Sydämellä’ -hankkeesta. Kuvasta puuttuu palkitsemistilaisuudessa mukana ollut  kyläradiotoimittaja Jaana Korhonen  (kuva: Hanna Taskinen)]

Nuorten viriketuokiotoiminta torjuu vanhusten yksinäisyyttä ja ylläpitää arjen taitoja

Yksinäisyyttä ja toimettomuutta kokevat monet -niin kotona kuin palvelutaloissa asuvat- ikäihmiset. Tähän haasteeseen tarttuivat Siilinjärven ja Maaningan 4H-yhdistykset, joiden yhteisen Arvo & Lahja-hankkeen Kalakukko ry palkitsi vuoden parhaana Leader-tekona. Hanke toteutettiin vuosina 2016 - 2018, ja sen kärkenä olivat nuorten vanhuksille järjestämät viriketuokiot.

-Hankkeessa kehitetty uusi toimintamalli vanhusten virikepalveluiden tuottamisessa on innovatiivinen ja ajankohtainen. Malli on helposti monistettavissa muualle Suomeen - ja jopa kansainvälisestikin, kehuu Kalakukko ry:n toiminnanjohtaja Jaana Paananen.

Hankkeessa kehitetystä toimintamallista hyötyy moni kohderyhmä: nuoret perehtyvät ikäihmisten kanssa työskentelyyn, mikä edistää nuorten hakeutumista sosiaali- ja terveysalan koulutukseen. Ikäihmiset saavat kaipaamiaan virikepalveluja, mikä vähentää heidän kokemaansa yksinäisyyttä ja syrjäytymistä sekä ylläpitää arjen taitoja. Hoiva-alan työntekijät hyötyvät saadessaan tukea vanhuksia palvelevan viriketoiminnan toteuttamiseen ja kehittämiseen.  Nuorten ja ikäihmisten välisellä toiminnalla madalletaan myös ikäpolvien välisiä sosiaalisia ja kulttuurillisia raja-aitoja.

- Nuorten toteuttamat viriketuokiot jatkuvat  Leader-rahoitetun hankkeen päätyttyä Maaningan palvelutaloissa   Helvi ja Hannes Vatasen säätiön rahoituksella. Lisäksi Siilinjärven ja Maaningan alueelle on syntynyt neljä uutta nuorten perustamaa yritystä, jotka tarjoavat ikäihmisille virikepalveluja ja apua arjen askareisiin, tietää Paananen.

[Liitekuva3. Arvo & Lahja -hankkeen nuoret olivat mukana  järjestämässä itsenäisyyspäiväjuhlaa ikäihmisille (kuva: Henry Kataja)]

Ratsastuksen harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet kohenivat Suonenjoella

Mansikka ry:n alueella parhaan Leader-teon palkinnon sai Suonenjoen Vasama ry:n menestyksekkäästi toteuttama ’Ympärivuotinen ratsastuksen valmennus- ja kilpailukeskus’ -hanke. Hanke on erinomainen esimerkki harrastustoiminnan kehittämisestä ja talkootyön voimasta. Suonenjoen Vasama ry otti kopin alueella havaitusta tarpeesta parantaa ratsastuksen harjoitteluolosuhteita ja lisätä ratsastuskilpailujen järjestämispaikkoja Itä-Suomessa. Seura haki ja sai Mansikka ry:ltä rahoitusta uuden ratsastuskentän rakentamiseen. Hankkeessa seuran eri lajien harrastajat ovat yhdessä toteuttaneet merkittävältä osin talkootyöllä seuran mittakaavassa suurta investointihanketta.

Palkitut Leader-teot julkistettiin Maaseutuammattiin ry:n, yhteistyössä Iisalmen kaupungin ja Maaseuturahaston kanssa,  järjestämän Maaseutugaalan iltajuhlassa Iisalmessa 31.10.2018.

Lisätiedot:

Minna Partanen, vs. toiminnanjohtaja, Ylä-Savon Veturi ry (Ylä-Savo), 040 760 7173, minna.partanen(at)ylasavonveturi.fi

Jaana Paananen, toiminnanjohtaja, Kalakukko ry (Kuopio ja Koillis-Savo), 040 510 3258, jaana.paananen(at)kalakukkory.fi

Sanna Kauvosaari, toiminnanjohtaja, Mansikka ry (P-Savon eteläiset kunnat), 040 532 5310, sanna.kauvosaari(at)mansikkary.fi

===============

Päivi Heikkinen