Kalakukon kesätiedote

Leader-rahoituksella kova kysyntä alueellamme – tämän vuoden rahoitus on nyt käytetty

Kalakukon uusi hallitus kokoontui kesäkuussa järjestäytymiskokoukseen ja myönsi päätöksillään loput vuoden 2019 leader-rahoituksesta. Kalakukon ensi vuoden rahoituspotti on n. 200 000 €, minkä lisäksi tavoitteena on saada myös miljoonan euron lisärahoitus. Hakemuksia voi siis jo valmistella ensi vuoden rahoituksesta, ja ennen hakemuksen jättämistä Hyrrä-palveluun on hyvä olla yhteydessä Kalakukon henkilöstöön. Maa- ja metsätalousministeriö jakaa loppuvuodesta lisärahoitusta hakemusten perusteella niille Leader-ryhmille, joilla työ on edistynyt hyvin, laatu on parantunut ja vaikuttavuus on hyvä. Mikäli lisärahoitusta myönnetään Kalakukolle, se tulisi käyttöön tammi-helmikuussa 2020.

Hallituksen käsittelyssä oli yhteensä kuusi yleishyödyllistä hankehakemusta, joista neljä sai myönteisen ja yksi kielteisen rahoituspäätöksen sekä yksi hakemus jätettiin pöydälle.Yhteensä Leader-hanketukea puollettiin yhteensä 56 961€.

1. Siilinjärven kunta; Patakukkula-Käärmelahti monikäyttöreitistön esiselvitys, jossa suunnitellaan Patakukkula-Käärmelahti monikäyttöreitistö tukeutuen pääosin olemassa oleviin polkuihin ja uriin. Samanaikaisesti osallistetaan alueen toimijat (asukkaat, liikkujat, järjestöt, urheiluseurat, kyläyhteisöt, yrittäjät, maanomistajat jne.) työpajatyöskentelyjen kautta aktiivisesti kehittämään reitistöä edistäen uudenlaista toimintaa, tapahtumatuotantoa, liiketoimintaa ja elinvoimaa alueelle. Hankkeeseen sisältyy myös viestintää, jonka tavoitteena on alueen asukkaiden sekä nykyisten ja potentiaalisten (mm. yritykset) toimijoiden osallistuttaminen alueen tunnettavuuden lisäämisessä ja markkinoinnissa. Kustannusarvio 11 400€, Leader-tuki 10 260€.

2. Kaavin kunta; Reitistöprojektin suunnittelu ja toteutus. Vaikkojoen alueella on patikkapolkuja ja merkittävä metsäautoteiden verkosto. Kunnassa on suunniteltu rakennuttaa reitistö uusien lajien fatbikingin (läskipyöräily) ja patikoinnin tarpeisiin. Reitistöt merkittäisiin sekä raivattaisiin tarpeellisilta osin. Reitistöjä markkinoitaisiin yhteistyössä naapurikuntien kanssa ja laajasti somessa eli kaikissa niissä someryhmissä jotka liittyvät luontomatkailuun myös englanninkielisenä. Tavoitteena on tehdä mm. Rakkinekosken alueella olemassa olevalle polulle n. 3 km ja Makkarasärkälle n. 10 km pitkät pyöräily- ja patikointireitit. Kustannusarvio 12 240€, Leader-tuki 6 120€.

3. Halunaseura ry; Halunan kylätuvan sosiaalitilojen laajennus. Halunan vuonna 2015 valmistunut kylätupa on ollut aktiivisessa käytössä. Vuosittaisia tapahtumia on ollut yli sata ja niihin osallistujia yli 1 000 henkeä. Nykyaikaisten sosiaalitilojen puute on nähty rajoittavana tekijänä suuremmalle käyttöasteelle ympärivuotisesti. Hankkeessa on tarkoitus laajentaa nykyistä kylätupaa sosiaalitiloilla, jotka varustetasoltaan vastaavat tämän päivän vaatimuksia. Kustannusarvio 38 485€, Leader-tuki 23 091€.

4. Siilinjärven helluntaiseurakunta ry; HOLDup Cafe – Nuorten kokoontumistila. Siilinjärven Helluntaiseurakunnan nuoret kunnostavat seurakunnan toimintakeskuksen alasalin esteettömäksi kokoontumispaikaksi, joka sopii niin nuorten kokoontumisiin viikonloppuisin ja iltaisin, kuin eri yhteisöjen tapahtumien järjestämiseen. Hanke edistää nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä - hanke on nuorten ideoima ja suunnittelema, ja nuoret pääosin toteuttavat sen itse, joukossaan ammattitaitoinen puuseppä. Hanke mahdollistaa entistäkin paremman yhteistyön eri seurakuntien ja yhteisöjen välillä toimintakeskuksen tiloissa. Kustannusarvio 29 150€, Leader-tuki 17 490€.

Kalakukon hallituskokoonpanossa muutamia muutoksia

Yhteisöt / yritystaustahoa ja hallituksen puheenjohtajana vuosikokous valitsi yksimielisesti jatkamaan Marianna Kauhasen ja hänelle varajäseneksi Marita Riekkinen Rautavaaralta. Karttulasta jatkavat Jyrki Viitanen varajäsenenä Margit Ropponen. Tuusniemeltä uusina aloittivat Pirjo Smolander ja varajäsenenä Hannu Hyvärinen. Muuruvedeltä jatkavat ja varapuheenjohtajaksi valittiin Markus Rönkkö varajäsenenä Anu Jestoi.

Asukastahoa edustavat uusina Pertti Iivanainen ja varajäsenenä Marja-Leena Ludwig Vehmersalmelta. Nilsiästä jatkaa Janne Heikkinen ja uutena valittiin varajäseneksi Eila Tolppanen. Maaningalta jatkavat Jorma Kokkonen ja varajäsenenä Seija Laakso.

Julkista hallintoa edustavat uutena Sirpa Niemi, Kuopion kaupunki ja varajäsenenä jatkava Väinö Vähäsarja, TE-palvelut Kuopio.  Kaavilta jatkaa Jukka Tirkkonen ja uutena varajäsenenä Hilkka Tiilikainen. Siilinjärveltä jatkavat Seppo Kiiski ja varajäsenenä Jukka Tuppurainen.

Kolille vai Balille? - Tee se Suomessa-kampanja kutsuu tutustumaan ihanaan kotimaahamme ja sen mahtaviin elämyksiin ja maisemiin!

Myös Pohjois-Savolaisia kohteita on nostettu kampanja-sivustolle esille, mm. Karttulan Syvänniemen kylän ranta-alue, joka leader-hankkeena kunnostettiin koko perheen monipuoliseksi liikunta- ja virkistyspaikaksi. Upea ranta-alue kutsuu kuntoilemaan ja nauttimaan kesästä niin alueen asukkaita kuin matkailijoitakin. Uimaranta, leikkipaikat, kuntoilukatos ja liikuntareitti palvelevat koko perhettä, sillä paikalta löytyy myös lemmikeille oma uintipaikka. Käy hakemassa ideoita sivustolta ja ota kesälomalla suunta kohti uusia kotimaisia elämyksiä! Tee se Suomessa-sivustolle pääset tästä.