03.09.2019

Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

Selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys ajautuu yritystoiminnan lopettamiseen jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.

-Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.

Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.

Yritystuki mahdollisti tuotannon laajentamisen

Minna Suuronen myy Kuopion kauppahallissa ja verkkokaupassa villakankaasta, pellavasta ja puuvillasta käsin valmistettuja, pääosin naisten vaatteita, hattuja ja asusteita. Tuotteet valmistetaan aurinkoenergialla ateljeessa Kuopion Kurkimäessä. Leader-yritysrahoitusta kokopäiväisen työntekijän palkkaamiseen yritys sai Kehittämisyhdistys Kalakukolta.

-Olin miettinyt työntekijän palkkaamista jo jonkun aikaa. Tuen saaminen kahdeksi vuodeksi oli ratkaiseva tekijä, muuten en siinä vaiheessa olisi uskaltanut palkata työntekijää. Palkattu ompelija mahdollisti sen, että pystyin laajentamaan tuotantoa hattujen valmistamisesta vaatemallistoon, kertoo Minna Suuronen. Myös tuotantotiloja laajennettiin.

Työläältäkin tuntunut rahoituksen hakuprosessi kannatti, sillä vuonna 2010 palkattu työntekijä työskentelee yrityksessä edelleen. Tämän lisäksi yksi henkilö työskentelee kivijalkamyymälässä. Liikevaihto on kasvanut ja verkkokauppaakin tehdään. -Hidas, pieni kasvu sopii ideologiaamme, sanoo Minna. -Joka vuosi hieman paremmin kuin edellinen vuosi.

Leader-rahoituksella tuetaan maaseudun mikroyrityksiä

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun pienempiä yrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä, jonka hallitus tekee rahoituspäätöksen. Rahoitusta myönnetään Suomen 54 Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Leader-toiminnan piirissä on puolet suomalaisista.

Selvityksessä tarkasteltiin alkavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen vuosina 2007-2013. Yhden Leader-rahoituksella syntyneen työpaikan kustannus on laskettu niistä yrityksistä, joiden saama tukisumma ja työllistävä henkilömäärä olivat tiedossa.

Fakta: Leader-rahoituksen vauhdittamana maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä.

Selvityksestä lisätietoja antaa: viestintäpäällikkö Sofia Tuisku, Suomen Kylät ry, 045 249 1162, sofia.tuisku(at)suomenkylat.fi

Lisätietoa Kalakukon alueen Leader-rahoituksesta antaa: Kehittämisyhdistys Kalakukko ry, toiminnanjohtaja Jaana Paananen, 040 510 3258, jaana.paananen(at)kalakukkory.fi

Minna Suurosen kuva: Tiina Haring