Ajankohtaista

08.10.2020

Hyrrä-palvelun käyttäjät: suomi.fi-valtuus korvaa Katso-valtuutuksen

Verohallinnon tarjoama Katso-valtuutus poistuu käytöstä 31.12.2020. Katso-valtuutusta on käytetty Ruokaviraston asiointipalveluissa mm. Hyrrässä siihen, että henkilö voi asioida yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation nimissä sähköisesti. Suomi.fi-valtuutus korvaa Katso-valtuutuksen. Hankkeiden toteuttajien on huolehdittava osaltaan asiointioikeuden säilymisestä/jatkamisesta suomi.fi-valtuutuksen kautta. Tarvittavat toimenpiteet vaihtelevat riippuen siitä asioitko yrityksen nimissä/ yhteisön nimissä, jossa yksi nimenkirjoittaja/ yhteisön nimissä, jossa kaksi nimenkirjoittajaa/ vai kunnan tai seurankunnan nimissä. Tässä tiedotteessa on toimenpideohjeet eri tilanteisiin.

YRITTÄJÄT:

Jos sinulla on yrityksesi asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus kaupparekisterissä tai YTJ:ssä, voit asioida suoraan Hyrrä-asiointipalvelussa yrityksesi nimissä ilman erillisiä valtuutuksia.

Jos haluat valtuuttaa hakemuksen tekijäksi sellaisen henkilön, jolla ei ole yrityksesi nimenkirjoitusoikeutta, tee valtuutukset Suomi.fi-palvelussa. Ohjeet alla kohdissa 1-9.

YHDISTYSTOIMIJAT:

Jos yhdistyksen säännöissä on yksi nimenkirjoittaja ja sinulla on yrityksesi asiointi- ja nimenkirjoitusoikeus PRH:ssa, voit asioida suoraan Hyrrä-asiointipalvelussa yhdistyksen nimissä ilman erillisiä valtuutuksia.

Jos yhdistyksen sääntöihin on merkitty kaksi allekirjoittajaa yhdessä, allekirjoittajien tulee tehdä valtuutus virkailijavaltuutuspalvelulla. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman pian, koska ko. palvelu todennäköisesti ruuhkautuu vuodenvaihteen lähestyessä. Ohjeet: https://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen

KUNNAT, SEURAKUNNAT, OPPILAITOKSET YMS.:

Jos organisaatiota ei ole merkitty kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin eikä YTJ:ään (esimerkiksi kunnat, oppilaitokset, seurakunnat ja jotkin yhdistykset), valtuutuksen voi tehdä virkailijavaltuutuspalvelulla. Tämä kannattaa tehdä mahdollisimman pian, koska ko. palvelu todennäköisesti ruuhkautuu vuodenvaihteen lähestyessä. Ohjeet: https://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen

Näin teet Suomi.fi-valtuutuksen

 1. Tarkista, että yrityksesi tiedot kaupparekisterissä (www.prh.fi), yhdistysrekisterissä tai YTJ:ssä (tietopalvelu.ytj.fi) ovat oikein: sinulle on merkitty nimenkirjoittajaoikeudet.
   
 2. Kirjaudu sisään osoitteessa www.suomi.fi omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
 3. Valitse ylävalikosta Valtuudet.
 4. Valitse valtuutustyyppi: asiointivaltuus tai valtuutusoikeus. Asiointioikeudella annat toiselle henkilölle oikeudet asioida yrityksesi nimissä. Anna valtuutusoikeus, jos haluat, että valtuuttamasi henkilö voi valtuuttaa lisää henkilöitä asioimaan yrityksesi nimissä.
 5. Anna valtuuttamasi henkilön tiedot: sukunimi, etu- tai kutsumanimi ja henkilötunnus.
 6. Valitse asiakaskategoriaksi: Maaseudun tuet ja etuudet
 7. Valitse valtuuskoodiksi jokin seuraavista:
  Maaseudun ja kalatalouden tukien ja korvauksien hakeminen: tällä valtuudella voi täyttää, allekirjoittaa ja lähettää hakemuksen.
  • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaushakemusten valmistelu: tällä valtuudella voi avustaa hakemuksen täyttämisessä, mutta ei allekirjoittaa eikä lähettää hakemusta. Tätä valtuutta voi käyttää esimerkiksi neuvoja tai tilitoimisto.
  • Maaseudun ja kalatalouden tuki- ja korvaustietojen katselu: tällä valtuudella voi vain tarkastella hakemuksia, ei täyttää, allekirjoittaa eikä lähettää hakemuksia.
 8. Määrittele valtuudelle voimassaoloaika. Valtuus on voimassa oletusarvoisesti viisi vuotta, mutta voit tarvittaessa määritellä lyhyemmän tai pidemmän voimassaoloajan.
 9. Tarkista valtuutuksen tiedot ja vahvista valtuutus.

YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa

YritysSuomi-puhelinpalvelu auttaa Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotossa: puh. 0295 020 500 (pvm/mpm), arkisin klo 9.00–16.15. Lisätietoa YritysSuomi-puhelinpalvelusta

Mitä jos muutosta ei tee?

Katso-valtuutus poistuu käytöstä 31.12.2020. Jos et ole tehnyt Suomi.fi-valtuutuksia ennen kuin Katso-valtuutus poistuu käytöstä, ainoastaan henkilöllä, jolle on merkitty kaupparekisterissä yrityksesi nimenkirjoitusoikeudet, on oikeudet asioida sähköisesti yrityksesi nimissä.

Ruokavirasto:

https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/sahkoinen-asiointi/hyrra/suomi-fi-valtuutus/
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile