Ajankohtaista

09.12.2020

Jännevirran kyläkenttähanke palkittiin Leader-huomionosoituksella

Jännevirta-Rissalan kyläyhdistys ry:n hallituksen väki vastaanotti Leader-huomionosoituksen uudella kyläkentällä. Kuvassa vasemmalta: Heli Kyhyräinen, Petteri Ruuskanen, Jukka Väänänen, sihteeri Teemu Ruokolainen, pj. Saija Miettinen, takana Saijan tytär Saana Miettinen ja vieressä Katrin tytär Moona Heikkinen, Katri Hämeen-Anttila ja reunimmaisena Kalakukon toiminnanjohtaja Jaana Paananen. Myös Saana ja Moona ovat olleet reippaana apuna monissa talkoissa.

Jännevirta-Rissalan kyläyhdistyksen pj. Saija Miettinen ottaa vastaan Leader-huomionosoituksen Kalakukon toiminnanjohtaja Jaana Paanaselta.

Kehittämisyhdistys Kalakukko ry palkitsi Jännevirta-Rissalan kyläyhdistys ry:n Jännevirran kyläkenttähankkeen vuoden 2020 Leader-huomionosoituksella. Huomionosoituksen perusteluissa kyläyhdistyksen todetaan osoittaneen esimerkillistä Leader-henkeä ottamalla vastuuta tilanteessa, jossa kylän koulu ja sen piha-alueet purettiin siltauudistuksen tieltä.  Alueella ei siltauudistuksen jälkeen ollut mitään yhteistä kokoontumis- ja harrastustilaa lapsille ja nuorille.

Kyläyhdistyksen ja talkoolaisten ponnistelujen tuloksena Jännevirran kylällä on nyt eri-ikäisiä asukkaita palveleva kyläkenttä ympärivuotiseen harrastamiseen ja kokoontumiseen. Vuonna 2018 alulle laitettu kyläkenttä-hanke huipentui päätökseensä viime kesäkuussa, kun kentän huvimaja valmistui. Leikkipuisto oli käytössä jo syksyllä 2019 ja talvella jäädytetyllä luistinradallakin ehdittiin luistella muutama viikko.

-Kyllä kannatti ja olemme erittäin tyytyväisiä, että kyläkenttä saatiin tehtyä, toteaa Jännevirta-Rissalan kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Saija Miettinen.

Kyläkentän hiekkapintainen urheilukenttä on tarkoitettu kaikkeen liikuntaan kesällä ja talvella siihen jäädytetään luistelukenttä. Jalkapallo- ja jääkiekkomaalit ovat myös käytössä. Tämän lisäksi kentällä voi pelata mm. koripalloa ja ulkopingistä. Leikkipuisto sopii lapsille ja huvimajassa voi vaikka levähtää eväiden kera.

Talkootyöllä suuri merkitys

Jännevirta-Rissalan kyläyhdistys valmisteli hankkeen huolellisesti ja vastoinkäymisistä lannistumatta eri viranomais- ja rahoittajatahojen kanssa. Talkootyönpanos on myös ollut merkittävä.

-Talkoita pyöritti tiivis 5–8 hengen ydinporukka ja isoihin viikonlopputalkoisiin saatiin aktivoitua lähes koko kylä mukaan, yli 30 henkeä. Yrittäjien tarjoamasta konetyöstä oli myös suuri apu, kiittelee Miettinen kaikkia talkoolaisia.

Kyläkenttähankkeen kustannukset olivat hieman yli 96 000 euroa. Kyläyhdistys sai hankkeelle Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Leader-rahoitusta 60 %. Siilinjärven kunta rahoitti hanketta 15 %. Yksityisrahoitusosuus 25 % katettiin talkootyöllä, jota tehtiin ihmis- ja konevoimin kaikkiaan lähes 1200 tuntia. Talkootyö vastaa käytännössä 24 000 euron rahoitusta.

Yhteisöllisyyden ylläpitäjä

Kyläkenttä on ollut aktiivisessa käytössä, ja kentän ovat löytäneet ilahduttavasti eri-ikäiset kävijät.

-Kesällä kävijöitä oli aamusta iltaan. Kun pienemmät lapset lähtivät leikeistään, kokoontuivat kentälle usein nuoret porukalla pelailemaan. Myös seniori-jalkapalloilijoita on käynyt pallottelemassa kentällä.

Miettinen kertoo kyläkentän olevan tärkeä yhteisöllisyyden ylläpitäjä. Talkoilla huolehditaan kentän ylläpidosta, turvallisuudesta ja siisteydestä, sekä jäädytetään talvella luistelukenttä. Alue toimii myös kyläläisten tapahtumapaikkana ja tulevaisuudessa pyritään järjestämään 3–5 tapahtumaa vuodessa.

-Olemme pitäneet kentällä jo lasten jäätapahtuman, yhteisen liikuntailtapäivän ja kirpputoritapahtuman. Aikuisempaa väestöä veti paikalle myös kesällä vieraillut Suunsoittosirkus, joka tarjosi laulua ja lavakomiikkaa.

Kuvia kyläkenttähankkeesta

Teksti: Jaana Rissanen
Kuvat: Sanna Happonen ja Saija Miettinen (kuvagalleria)
« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile