26.05.2021

Kalakukon vuosikokous muodostui jännittäväksi

Kalakukko ry:n vuosikokous pidettiin kauniissa Kartano Kaijalassa torstai-iltana 20.5.2021. Paikan päälle oli kokoontuneena vajaa parikymmentä henkilöä ja etäyhteyden päässäkin oli kymmenen henkilöä. Aluksi Teija Kemppi esitteli lisätyn todellisuuden sovelluksen hyödyntämistä matkailun kehittämisessä, esimerkkeinä mm. Juankosken Ruukki-alueen historia ja Juice Leskinen. Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, joista jännittävimmäksi muodostui uuden hallituksen kokoaminen, sillä puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valinta vaati jopa kolme äänestystä sekä yhden arvonnan. Kokouksen puheenjohtajana toimi Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen ja ääntenlaskennan hoitivat varmaotteisesti Hilkka Tiilikainen Kaavilta ja Heikki Konttinen Siilinjärveltä.

Kalakukon hallituksen jäsenten on edustettava tasapuolisesti alueen yksittäisiä asukkaita, yrittäjiä ja yhdistyksiä sekä paikallista julkista tahoa. Julkisen hallinnon edustus rajataan kolmeen hallituksen kymmenestä varsinaisesta jäsenestä. Tällöin hallituksen kolmikanta, paikallisen julkisen hallinnon, yhteisöjen ja maaseudun asukkaiden edustus täyttää EU:n neuvoston asetuksen paikallisten yksityisten ja julkisten sosioekonomisten etujen edustajien vaatimuksen.  Hallituksen kokoonpanosta säädetään myös kansallisesti maaseudun kehittämiseen liittyvien ohjelmien hallinnointilaissa ja sen nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa. Yhtä kaikki hallituksen kokoonpanossa pidetään tiukasti kiinni myös Kalakukon toiminta-alueen mukaan lukien kuntaliitosalueiden tasaisesta edustavuudesta.

Puheenjohtajaksi oli ehdolla hallituksen jäsenet Jorma Holopainen Nilsiästä ja Pertti Iivanainen Vehmersalmelta. Kahden ansioituneen ja hyvän ehdokkaan hyvähenkisestä kisasta muodostui jännittävä, sillä äänten mennessä tasan puheenjohtaja valittiin lopulta arvalla, arpaonnen suosiessa Jorma Holopaista. Nilsiän varaedustajana jatkamaan valittiin Eila Tolppanen. Molemmat edustavat hallituksessa yhteisöjen taustatahoa.

Muut yhteisötaustaiset uuden hallituksen jäsenet ovat Rautavaaralta uutena Mona Koskelo varajäsenenään jatkava Marita Riekkinen (maaseudun asukkaat). Tuusniemeltä valittiin jatkamaan Pirjo Smolander, mutta varajäsenyydestä äänestettiin Risto Heiskasen ja Hannu Hyvärisen välillä. Varajäseneksi valittiin jatkava Hannu Hyvärinen. Maaningalta hallitukseen valittiin uutena Tanja Holma varajäsenenään Matti Koistinen. Juankoskelta valittiin uutena Kaija Heikkinen varajäsenenään Kalevi Hakkarainen.

Maaseudun asukkaiden edustajiksi valittiin Pertti Iivanainen Vehmersalmelta varajäsenenään Marja-Leena Ludwig sekä Jaana Antikainen Karttulasta varajäsenenään Hannu Halonen (yhteisöjen ja julkishallinnon tausta).

Julkisen hallinnon ehdokkaita oli hallitukseen jopa seitsemän, koska kunnallisvaalien ehdokkaatkin jouduttiin katsomaan tähän kategoriaan. Näistä voitiin valita vain kolme edustajaa hallitukseen, jotta julkisen hallinnon osuus ja päätöksenteko pysyy EU:n asettamassa vaatimuksessa. Kuopion edustajaksi valittiin jatkamaan Sirpa Niemi ja hänen varajäsenekseen uutena Juhani Bogdanow (yhteisöjen tausta). Kaavilta jatkamaan valittiin Hilkka Tiilikainen ja hänen varajäsenekseen uutena Jukka Tirkkonen. Siilinjärven edustajaksi valittiin Pekka Kauhanen. Siilinjärven varajäsenestä jouduttiin äänestämään, sillä kannatus hajautui Katariina Syväyksen, Jarkko Pitkäsen ja Esko Nenosen välillä. Varajäseneksi äänestettiin Katariina Syväys.

Vuosikokouksen lopussa kiitettiin vielä väistyvää puheenjohtajaa Marianna Kauhasta Rautavaaralta hyvästä ja lämminhenkisestä työskentelystä hallituksessa sekä toimiston väen esimiehenä. Lisäksi muistettiin kukkasin Kalakukon pitkäikäistä perustajajäsentä kotiseutuneuvos Anna-Liisa Happosta Tuusniemeltä, joka vielä 91-vuoden iässä aktiivisesti osallistui vuosikokoukseen.

Kuvassa vasemmalta: Jorma Holopainen, Marianna Kauhanen, Anna-Liisa Happonen ja Jaana Paananen