Ajankohtaista

18.11.2021

Tahkon tähdet -reitistö ja Duus-elokuva palkittiin

Leader-huomionosoituksen vastaanottivat Tahkon kyläyhdistyksestä Arto Jauhiainen (vas.), pj. Kari Heiskanen ja Erkki Jalkanen. Tunnustuksen luovutti Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n varapj. Pertti Iivanainen (2. vas). Kuva: Jaana Paananen.

Huomionosoitusta vastaanottamassa vasemmalta Veijo Korkalainen, Lapinjärven kylätoimikunta, Matti Rahunen, Koillis-Tuusniemen kylät, Pekka Mustonen, Tuusniemen kylät, Arja Kekäläinen, Paakkilan seudun kylät, Marja-Leena Koistinen, Kojanlahti-Ruskila kyläyhdistys, Hannu Hyvärinen ja Birgitta Kinnunen Tuusniemen kylät, Helka Pukarinen, Tuusjärvi-Hiidenlahti kyläyhdistys ja Pirjo Parviainen, Laukka-ahon kylät sekä edessä Antti Syrjäläinen, Tuusniemen kunta. Kuva: Jaana Paananen

Kehittämisyhdistys Kalakukko ry palkitsi Leader-huomionosoituksella tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi hanketta. Huomionosoitukset myönnettiin Tahkon kyläyhdistys ry:lle Tahkon tähdet -retkeilyreitistön kehittämisestä ja Tuusniemen kylät ry:lle Duus-yhteisöelokuvahankkeesta.

-Vain yhtä oli mahdoton valita, koska molemmissa hankkeissa on hienosti toteutettu paikallista yhteisölähtöistä kehittämistä kerrassaan upein tuloksin, kertoo Kalakukon hallituksen valinnoista puheenjohtaja Jorma Holopainen.

Tahkon kyläyhdistys ry:n toteuttama Tahkon tähdet -retkeilyreitistö on haastavaan maastoon toteutettu kokonaisuus, joka kunnioittaa myös alueen luonnonsuojeluarvoja. Kyläyhdistys vastasi retkeilypaikkojen suureen kysyntään, sillä reitistö palvelee laajaa käyttäjäkuntaa ja lisää Tahkon matkailupalveluita.  

-Merkittävää hankkeessa on ollut myös yhdistyksen suuri talkootyöpanos, sanoo Holopainen.

Kotiseutuhistoriaa uudella tavalla

Duus-yhteisöelokuva kertoo sotamies Duusista, joka on legendan mukaan perustanut Tuusniemen ja antanut sille nimen. Näin luotiin Tuusniemelle tarina, jonka avulla kerrotaan Tuusniemestä ja sen kylistä. Elokuva lähialueen ammattilaisten ja paikallisten talkoolaisten laajana yhteistyönä.

Holopaisen mukaan on hienoa, miten Tuusniemellä lähdettiin luomaan yhdessä uutta.

-Tuusniemen kylät kokeilivat rohkeasti uutta toteutustapaa kotiseutuhistorian esittelyyn. Elokuvan tekeminen synnytti suurta yhteisöllisyyttä, uutta yhteistyötä ja talkooinnostusta alueen ihmisten kesken. Elokuvan tekeminen ja tarina jatkuu Duus Tube muodossa edelleen.

Tahkon tähdet -Tahkon retkeilyreitistön kehittäminen, Tahkon kyläyhdistys ry

  • Reitistö kulkee Huutavanholman luonnonsuojelualueella ja Mäkiaution rotkossa Tahkovuorella.
  • Reitistöille on rakennettu lähes kilometrin verran portaita, pitkospuita ja kävelysiltoja, sekä selkeät opasteet ja levähdyspaikkoja.
  • Hieman yli 170 000 euron Tahkon Tähdet -reitistöhanke on saanut Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Leader-rahoitusta 60 %. Loppurahoitus koostuu Kuopion kaupungin, alueen yritysten ja kyläyhdistyksen osuuksista sekä talkootyöstä.
  • Leader-huomionosoitus luovutettiin Tahkovuorella Pehku-baarissa 16. lokakuuta.

Duus-yhteisöelokuva, Tuusniemen kylät ry

  • Yhteisöelokuvan avulla Tuusniemelle luotiin tarina, jolla lisätään sen tunnettuutta.
  • Kaikki halukkaat ovat päässeet mukaan elokuvan tekoon osallistumalla kuvausjärjestelyihin, näyttelemällä tai vaikka tuomalla kuvausrekvisiittaa. Osallistujia oli kymmenittäin.
  • Duus-elokuvan ensi-iltaa vietettiin Tuusniemellä marraskuussa 2020. Sitä on esitetty myös elokuvateattereissa mm. Kuopiossa ja Outokummussa.
  • Hankkeen kustannukset ovat 33 000 euroa, josta Kehittämisyhdistys Kalakukko ry:n Leader-rahoitusta on 90 %. Loppurahoitus on yhdistyksen omaa rahoitusta ja talkootyötä.  
  • Leader-huomionosoitus luovutettiin Tuusniemen kunnantalolla 17. marraskuuta.« Takaisin
 
 
Sivukartta | Tulosta | Sivun alkuun
Sunprofile